Onderstaand vind je de inhoud van het door jou gekozen huiswerk!
Taal: Engeland
Geboren: 13-09-1916

Overleden: 12-11-1990
 
Kwaliteit van het verslag:
Beoordeling: 3.5/5
(19 stemmen geplaatst)

Matilda

Samenvatting

Matilda is een klein meisje en is heel erg slim. Op haar derde kon ze al heel goed lezen. Mevrouw Fens, de vrouw die in de bibliotheek werkt, laar haar heel veel boeken lezen, voor kleine kinderen en de boeken van de grote mensen. Voor haar ouders, meneer en mevrouw Wurmhout is Matilda een irritant meisje dat maar niet wil luisteren. Haar vader heeft liever dat ze niet leest, zonde van de tijd. Elke keer als haar vader boos op haar wordt, neemt ze wraak op hem.

Als Matilda vijf en een half jaar is gaat ze naar school. Ze heeft een hele lieve juf, juf Engel die helemaal gek is op haar leerlingen, vooral op Matilda. Juffrouw Engel wil Matilda graag naar de hoogste klas overplaatsen, omdat ze in de andere klassen toch niets meer kan leren. Bulstronk het schoolhoofd en Matilda`s ouders willen er niks van weten.

En keer in de week geeft juf Bulstronk les aan de klas van Matilda. Juffrouw Engel waarschuwt de kinderen, dat deze juf heel gemeen is en dat ze wel eens rare streken uit kan halen.

Lavendel, Matilda`s vriendin, wil wraak nemen op juf Bulstronk. Ze doet een salamander in de waterkan. Juf Bulstronk is heel boos als ze hem ziet als ze zich een beker water inschenkt en geeft Matilda er de schuld van. Matilda wordt nou heel erg boos en ze kijkt met haar ogen net zo lang maar het glas totdat het omvalt.

Juf Engel nodigt Matilda uit in haar klein huisje. Ze vertelt alles over haar leven van vroeger. Na dat haar ouders dood gingen, ging haar tante haar opvoeden die ook gelijk in het huis ging wonen en deed net alsof het van haar was. Juf Engel moest het hele huishouden doen. Ze werd onderwijzeres en moest tien jaar lang haar salaris aan die tante geven. Ze mocht n pond per week houden. Gelukkig is ze later op zichzelf gaan wonen. Haar tante is juf Bulstronk.

Matilda oefent heel lang met haar ogen. Ze probeert voorwerpen te dwingen te doen wat zij wil. Als de week voorbij is en juf Bulstronk weer voor de klas staat, kan Matilda haar wraakplan uitvoeren. Ze laat een krijtje op het bord schrijven dat het lijkt, alsof de vader van juf Engel een bericht doorgeeft: 'Juf Bulstronk, je moet ogenblikkelijk het huis en het salaris aan juf Engel teruggeven en maken dat je weg komt!'

Het werkt. Juf Engel ontvangt het testament van haar overleden vader, waarin staat dat ze de eigenaar is van het huis. Juf Bulstronk verdwijnt voorgoed.

Als Matilda dan bij Juf Engel thuis is komen haar ouders er ineens aan. Ze gaan verhuizen naar Spanje want de politie is er achter gekomen wat haar vader allemaal uitspookt.

Matilda wil helemaal niet mee en vraagt aan Juf Engel of ze haar wil adopteren en dat mag en Matilda blijft bij Juf Engel wonen

Eigen mening

Ik vind het boek wel grappig maar een beetje kinderachtig. Voor de rest vind ik het wel leuk wat voor streken ze allemaal met Juf Bulstronk uithaalt.

Ik vond het boek helemaal niet moeilijk, er zaten makkelijke woorden in.

Copyright (C) 2002-2014 Leerlingen.com - Adverteren op Leerlingen.com - Privacy beleid