Onderstaand vind je de inhoud van het door jou gekozen huiswerk!
Kwaliteit van het verslag:
Beoordeling: 3.2/5
(24 stemmen geplaatst)

CentaurDE CENTAURPaspoort

Naam: Centaur

Woonplaats: De Centauren leefde in Griekeland. Ze woonde vooral in de bergen in het noorden. Meestal leefde ze in kuddes. Met 10 tot 50 Centauren maakte ze Griekeland onveilig.

Leeftijd: De leeftijd is onbekend maar ze leefde in de Griekse oudheid.

Uiterlijke kenmerken: Een Centaur is makkelijk te herkennen: half mens (van boven) half paard (van onder). Het beest heeft 4 poten, 2 armen en een staart.

Bijzonderheden: De Centauren zijn bekend om hun ruige levenswijze. Ze drinken veel, vechten graag en zijn echte vrouwenverslinders. Brave Centauren zijn in de minderheid.

De Centaur

in de Griekse mythologie komt het beest veel voor. de Centaur is half mens, half paard. Het onderstel van het beest zit op de hoogte van de nek en het bovenlichaam van een mens. Daarom heeft de Centaur 4 poten en 2 armen. De beesten zijn prachtig om te zien, maar in de Griekse verhalen staan ze bekend om hun losbandige, ruige leven. De meeste Centaur waren dol op alcohol en keken regelmatig te diep in het glaasje. En daar werden ze lastig en agresief van. Beroemt is het varhaal over bruiloft van Pirithous. Samen met zijn bruid had hij de Centaur uitgenodigd voor een groot feest. Er was volop drank. Het duurde niet lang of alle Centauren waren dronken. Toen de beeldschone bruid binnenkwam, werd Eurutioon, de ruigste Centaur, spontaan verlieft op haar. Hij liet er geen gras over groeien. Met zijn dronken kop greep hij de bruid stevig vast. De anderen Centauren volgde zijn voorbeeld en probeerden er met een vrouw tussenuit te knijpen. Dat leidde tot een groot gevecht tussen de Centauren en de 'normale' mannelijke gasten. Na een bloedige strijd werden de Centauren in de pan gehakt.

Een anderen beruchte Centaur was Nessus, die zich aan Deianira, de vrouw van Hercules vergreep. Die was kwaad en dode hem. Vlak voordat Nessus stierf, gaf hij Deianira een flesje. Hij loog dat het tovermiddel was om de leifde van Hercules aan te wakkeren. 'Handig!', dacht Deianira. Maar toen ze Hercules even later het drankje presenteerde, bleek het gif te zijn. Nog dezelfde avond legde de helt het loodje.

Brave Centaur

Niet alle Centaur waren ongemanierd en wild. De beroemdste brave Centaur heet Cheiroon. Hij is vooral bekend geworden als leraar van Griekse helden als Hercules, Achilles en Jason. De wijze Cheiroon had verstand van geneeskunde, kruidekunde en astologie. Volgens de Griekse verhalen was hij onsterfelijk. Op een dag werd hij prongelijk door een gitige pijl getroffen. Toen de pijn ondragelijk werd, wilde hij zijn onsterfelijkheid opgeven. Hij vroeg Zeus toestemming om te sterven. Zeus vond het goed. En uit respect voor de dode Centaur besloot hij een sterrenbeeld naar hem te vernoemen. Dat sterrenbeeld is er nog steeds. Wij noemen hem: 'Boogschutter'.

Paardje rijden???

De meesten paarden vinden het prima als je op hun rug klimt. Centauren 'verlagen' zich niet zo snel tot muilezels. Alleen als het beest je aardig genoeg vindt, mag je een ritje op zijn rug maken. En alleen in noodgevallen. 'Paardje Rijden' voor de lol is er niet bij.

Copyright (C) 2002-2014 Leerlingen.com - Adverteren op Leerlingen.com - Privacy beleid