Onderstaand vind je de inhoud van het door jou gekozen huiswerk!
Kwaliteit van het verslag:
Beoordeling: 2.1/5
(28 stemmen geplaatst)

Dementie

Wat is dementie?

Dementie betekend letterlijk “ontgeesting”.

Als je dement bent, ben je vergeetachtig.

Dementie is steeds het gevolg van een hersenaandoening en komt meer voor naarmate men ouder wordt. Dementie is echter nooit het gevolg van oud worden op zich, ook bij jongere mensen komt dementie voor.

Verschijnselen

Dementie is een proces van achteruitgang van de hersenfuncties, veroorzaakt door onherstelbare aantasting van de hersenen. Kenmerkend zijn een voortschrijdend verlies van het geheugen en het denk- en oordeelsvermogen. De volgorde waarin de verschijnselen optreden kan van persoon tot persoon enigszins verschillen.

Beginnende dementie

Kenmerkend voor beginnende dementie zijn:

· ernstige vergeetachtigheid. Iemand met beginnende dementie heeft aanvankelijk vooral problemen met het korte termijngeheugen en vergeet zowel details als hele delen van de meest recente gebeurtenissen. Mensen in deze fase van dementie zijn voortdurend spullen kwijt, vergeten afspraken, stellen steeds dezelfde vragen en vertellen telkens dezelfde verhalen.

· problemen met complexe en nieuwe situaties, zoals een vakantie of ziekenhuisbezoek. Dementerende mensen raken sneller het overzicht kwijt doordat het ordenen van gedachten niet lukt. Ze kunnen dingen niet meer goed organiseren en nemen vaker verkeerde beslissingen.

· verlies van het besef van tijd. De beginnende dementie uit zich ook doordat iemand niet meer weet welke dag of hoe laat het is. Ook inschatten hoelang iets duurt gaat moeilijker; een bezoek van een kwartier lijkt wel uren te duren.

Deze verschijnselen zijn aanvankelijk moeilijk te onderscheiden van gewone vergeetachtigheid en ouderdomsklachten. Bij een jonger iemand wijt de omgeving deze problemen gemakkelijk aan drukte en stress. Extra lastig is het dat beginnende dementie vaak gepaard gaat met depressie en lijkt op verschijnselen van depressie zoals gebrek aan interesse en plezier, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

De naaste omgeving, zoals de partner, ontdekt meestal het eerst dat er iets mis is. Voor de buitenwereld proberen mensen hun problemen te verbergen of te bagatelliseren: ‘Ach, dat is toch onbelangrijk’ of ‘al zo lang geleden’, zeggen ze bijvoorbeeld. Ze ontwijken onderwerpen waar ze moeite mee hebben met slimme opmerkingen. Verder proberen ze de gaten in hun geheugen te vullen met verhalen van vroeger. De dementie kan ook gepaard gaan met achterdocht, agressie en het verstoppen of verzamelen van spullen.

Hoeveel mensen er aan dementie lijden:

Naar schatting zijn er in Nederland op dit moment zo'n 180.000

mensen bij wie het is vastgesteld dat ze Dementie hebben .Daarnaast zijn ongeveer 70.000 die lijden aan Dementie maar die het niet weten .

Circa 10.000 Dementiepatiënten zijn jonger dan zestig .

Copyright (C) 2002-2014 Leerlingen.com - Adverteren op Leerlingen.com - Privacy beleid